slideshow-2015-1 Panorama slideshow-2015-3 Slideshow2 Slideshow3 Slideshow4 Slideshow5 Slideshow6 Slideshow7 Slideshow8 Slideshow9 Slideshow10 Slideshow12 Slideshow13 Slideshow14 Slideshow17 Slideshow16 Slideshow15 Slideshow18 slideshow-2015-2 Slideshow19 Slideshow29 Slideshow23 Slideshow24 Slideshow25 Slideshow28 Slideshow26 Slideshow27 slideshow-2015-4
 
 
 
 

Hodowla Highland Cattle

 
 
 
 


Scottish Highland Cattle jest starą szkocką rasą bydła mięsnego. Ma długie rogi i długą sierść.
Rasa została wyhodowana w północnej Szkocji i istnieje w niezmiennej postaci od około 200 lat.
Występuje w różnych barwach: jasny lub ciemny brąz, biały i czarny.

Rasa jest znana z dużej wytrzymałości na warunki naturalne i wyjątkowo odporna. Bydło przez cały rok trzymane jest na zewnątrz, gdzie też na świat przychodzą cielęta - nawet przy silnych mrozach.
W zastępstwie grubej warstwy tłuszczu rasę przed zimnem chroni gruba, kudłata sierść.

Naszą hodowlę rozpoczęliśmy w  2004 roku, kiedy to sprowadziliśmy pierwsze 8 sztuk szkockich krów
z certyfikatem pochodzenia.
Rozpoczęcie hodowli bydła mięsnego Highland Cattle zainspirowało nas do nadania posiadłości
nazwy Szkockie Ranczo.

Dzisiaj pogłowie bydła wynosi 40 sztuk i podzielone jest na dwa stada, które zgodnie z założeniami hodowli ekologicznej przez cały rok przebywają na pastwiskach w warunkach naturalnych.
Korzystamy z pobliskiej ubojni ekologicznej, natomiat rozbiór i dojrzewanie mięsa odbywa się w naszej własnej chłodni. Na terenie Rancza  mamy też wędzarnię. Nasza kuchnia przygotowuje specjalne marynaty do mięsa a potem wspaniałe autorskie potrawy.

Highland Cattle beef to mięso o bardzo wysokiej jakości. Ma strukturę marmurkową i drobno włóknistą.
W smaku i swojej barwie zbliżone do dziczyzny - jest bardzo kruche i aromatyczne!

O niepowtarzalnych walorach smakowych Highland Cattle Beef, potwierdzonych przez wybitnych znawców sztuki kulinarnej, można przekonać się w naszej restauracji!