Slideshow1 Slideshow2 Slideshow3 Slideshow4 Slideshow5 Slideshow6 Slideshow7 Slideshow8 Slideshow9 Slideshow10 Slideshow12 Slideshow13 Slideshow14 Slideshow17 Slideshow16 Slideshow15 Slideshow18 Slideshow19 Slideshow29 Slideshow23 Slideshow24 Slideshow25 Slideshow28 Slideshow26 Slideshow27
 
 
 
 

Hodowla Highland Cattle

 
 
 
 


Rasa jest znana z dużej wytrzymałości na warunki naturalne i wyjątkowo odporna. Bydło przez cały rok trzymane jest na zewnątrz, gdzie też na świat przychodzą cielęta - nawet przy silnych mrozach.
W zastępstwie grubej warstwy tłuszczu rasę przed zimnem chroni gruba, kudłata sierść.

Naszą hodowlę rozpoczęliśmy w  2004 roku, kiedy to sprowadziliśmy pierwsze 8 sztuk szkockich krów
z certyfikatem pochodzenia.
Rozpoczęcie hodowli bydła mięsnego Highland Cattle zainspirowało nas do nadania posiadłości
nazwy Szkockie Ranczo.

Dzisiaj pogłowie bydła wynosi 40 sztuk i podzielone jest na dwa stada, które zgodnie z założeniami hodowli ekologicznej przez cały rok przebywają na pastwiskach w warunkach naturalnych.
Korzystamy z pobliskiej ubojni ekologicznej, natomiat rozbiór i dojrzewanie mięsa odbywa się w naszej własnej chłodni. Na terenie Rancza  mamy też wędzarnię. Nasza kuchnia przygotowuje specjalne marynaty do mięsa a potem wspaniałe autorskie potrawy.

Highland Cattle beef to mięso o bardzo wysokiej jakości. Ma strukturę marmurkową i drobno włóknistą.
W smaku i swojej barwie zbliżone do dziczyzny - jest bardzo kruche i aromatyczne!

O niepowtarzalnych walorach smakowych Highland Cattle Beef, potwierdzonych przez wybitnych znawców sztuki kulinarnej, można przekonać się w naszej restauracji!

Scottish Highland Cattle jest starą szkocką rasą bydła mięsnego. Ma długie rogi i długą sierść.
Rasa została wyhodowana w północnej Szkocji i istnieje w niezmiennej postaci od około 200 lat.
Występuje w różnych barwach: jasny lub ciemny brąz, biały i czarny.